Wat is 
data visualization?

Data visualization, ofwel datavisualisatie is de grafische weergave van informatie en data. Het doel van visualisatie is om data inzichtelijker te maken om te kunnen analyseren. Door gebruik te maken van kleuren, vormen en patronen kunnen trends en inzichten gemakkelijker geïdentificeerd worden dan wanneer men naar ruwe cijfers kijkt. 

De meerwaarde van datavisualisatie

Datavisualisatie maakt het mogelijk om complexe gegevens snel en gemakkelijk te begrijpen. Rapporten en dashboards vertalen grote hoeveelheden informatie, waardoor gebruikers onmiddellijk inzicht krijgen zonder diep in de details te hoeven duiken. Dit zorgt voor een sneller besluitvormingsproces en maakt het voor een breder publiek toegankelijk.

Visuele weergaven stellen gebruikers in staat om onmiddellijk trends, correlaties en afwijkingen in gegevens te identificeren. Deze inzichten helpen bij het ontdekken van verborgen kansen, risico’s of operationele inefficiënties.

Het gebruik van visuele representaties zijn vaak effectiever bij het communiceren van complexe informatie. Mensen zijn van nature visueel ingesteld. Grafieken en diagrammen maken het gemakkelijker om informatie te begrijpen en te onthouden.

Big Data, datavisualisatie en storytelling

In het tijdperk van big data is het verzamelen van enorme hoeveelheden gegevens essentieel, maar zonder de juiste visualisaties blijft de waarde ervan verborgen. Datavisualisatie fungeert als de sleutel om complexe gegevens toegankelijk te maken. Grafieken en interactieve dashboards onthullen snel trends en patronen, waardoor besluitvormers op alle niveaus effectief geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Datavisualisatie is cruciaal om het volledige potentieel van big data te benutten en waardevolle inzichten te onthullen.

Bovendien gaat datavisualisatie verder dan slechts het presenteren van feiten; het stimuleert storytelling. Door gegevens te vertalen naar visueel aantrekkelijke representaties, wordt een verhalend element toegevoegd dat niet alleen de betrokkenheid vergroot, maar ook een dieper begrip en een impactvolle communicatie van de inzichten mogelijk maakt. Het vermogen om verhalen te vertellen met data voegt een waardevolle dimensie toe aan het gebruik van big data en draagt bij aan een effectieve overdracht van informatie aan diverse belanghebbenden.

Onze unieke
werkwijze

Tool onafhankelijk

Onze aanpak is tool onafhankelijk. In plaats van gebonden te zijn aan specifieke tools, beginnen bij het maken van een ontwerp van een rapport/dashboard. Vervolgens kijken we hoe we de tool het beste kunnen inzetten om het gewenste resultaat te bereiken. 

Voor het ontwerpen van rapporten en dashboards maken we gebruik van meerdere datavisualisatie concepten, zoals: IBCS, ROKS en storytelling.

Focusgroepen

Door middel van de focusgroep datavisualisatie bundelen we onze krachten en blijven we elkaar uitdagen op het gebied van datavisualisatie. Door middel van challenge sessies houden we gemaakte designs voor aan collega’s om andere inzichten te kunnen krijgen wat leidt tot het verbeteren van het design.

Als team streven we ernaar om voortdurend te groeien en bij te blijven met de laatste trends in datavisualisaties. Deze kennis zetten we vervolgens om naar ideeën voor nieuwe oplossingen.

We delen graag
onze kennis

Zo brengen we ons vakgebied verder. Daarom geven we diverse trainingen, zijn we trots op onze Data-Academy en schrijven we regelmatig blogs.

BI Consultant Vânia Alves Figueiredo

Alles weten over
datavisualisatie?

Heb je nog een vraag? Stel die dan gerust!